Punctele dintr-un grafic în care prețul unui activ își modifică tendința, unite printr-o linie dreaptă, creează nivelurile cheie. Atunci când cotațiile scad sau cresc, unii traderi părăsesc piața, făcând ca o tendință să fie puternică, și alți traderi intră pe piață, făcând tendința actuală mai slabă. Scăderea prețului unui instrument financiar încetinește treptat sau se oprește la nivelul de susținere, ricoșează și începe să crească. Dacă prețul activului este în creștere, mai devreme sau mai târziu va exista un moment în care cotațiile îngheață la nivelul de rezistență și revin la cifre care sunt mai stabile în prezent.
Formarea nivelurilor cheie
Liniile de susținere și de rezistență se formează din diverse motive. Fiecare trader își poate da seama rapid și cu ușurință care sunt nivelurile importante folosind următoarele metode:
- Identificarea nivelurilor pe baza unor parametri importanți din punct de vedere psihologic. Un trader trebuie să folosească prețuri apropiate de punctele zero. De exemplu, punctele folosite pentru construirea nivelurilor cheie pot fi cotații cu două zerouri, precum 14500.
- Căutarea nivelurilor cheie pe baza punctelor de susținere din ziua anterioară. Acestea pot fi extremele de preț zilnice ale activului respectiv. Calculul se poate efectua manual sau cu ajutorul unui indicator relevant.
- Găsirea punctelor din grafic în care linia prețului unui activ și-a modificat direcția. Construirea nivelurilor cheie folosind aceste puncte este posibilă pentru fiecare cadru de timp al graficului. Acestea funcționează perfect și îi permit traderului să facă previziuni corecte.
După ce traderul decide în legătură cu metoda cea mai convenabilă de construire a liniilor de susținere și de rezistență, acesta trebuie să învețe să folosească în mod corect oportunitățile oferite de acestea.
Folosirea nivelurilor cheie în tranzacțiile cu opțiuni binare
În tranzacțiile cu contracte este de preferat să se folosească metoda de construire a nivelurilor cheie care implică o căutare a punctelor maximale și minimale create de preț în grafic, într-un anumit interval de timp. Această metodă este ușor de automatizat, prin urmare un trader nu este nevoit să își irosească timpul cu calcule. Liniile de rezistență și de susținere sunt folosite pentru tranzacționarea opțiunilor de vânzare/cumpărare (Call/Put) și de tip Touch/No Touch.
Strategia de tranzacționare “Fence”
Dacă folosește această strategie, un trader trebuie să aștepte momentul în care cotațiile se apropie de nivelul cheie și să cumpere o opțiune relevantă. De exemplu, dacă prețul activului este apropiat de nivelul de susținere, trebuie cumpărată opțiunea de vânzare (Call). Dacă prețul este apropiat de nivelul de rezistență, va fi opțiune de cumpărare (Put).
Nu uitați că, uneori, prețul unui instrument financiar nu se oprește la nivelurile cheie. Acesta le poate rupe, păstrându-și tendința. În cazul în care un trader vede că prețul este apropiat de punctul important și că ritmul evoluției acestuia rămâne ridicat, nu trebuie să intre pe piață.
Momentele în care prețul activului este apropiat de nivelul de susținere sau de rezistență sau, dimpotrivă, este departe de acestea pot fi folosite pentru a cumpăra opțiuni pe termen scurt de tip Touch/No Touch. Atunci când ambele părți sunt la fel de puternice, prețul unui activ nu evoluează și rămâne apropiat de nivelul important, atingându-l din când în când. În momentul în care prețul este din nou apropiat de nivel, un trader poate cumpăra o opțiune Touch. În cazul în care cotațiile s-au îndepărtat de linia cheie și se îndreaptă către linia opusă, traderul poate cumpăra opțiunea No Touch.
Cel mai importanf factor într-o tranzacționare de succes cu opțiuni binare folosind strategia “Fence” este timpul de expirare. Timpul care este egal cu perioada de construire a graficului este considerat a fi optim. Dacă un trader folosește nivelurile de susținere și de rezistență construite pe graficul de 15 minute, perioada de expirare a unui contract nu va depăși 15 minute.