Opțiunile binare au apărut la începutul anilor ’70, iar tipul tehnic îmbunătățit și foarte cunoscut de tranzacționare a devenit disponibil doar în 2008. Dar chiar și după atât de mulți ani de dezvoltare, acest tip de tranzacționare mai are și careva discrepanțe în structură și, astfel, rămâne o noutate care trebuie explorată și testată.
Nu e un secret că există țări în jurul lumii unde negocierea opțiunilor binare nu are o reglementare legislativă. Spre deosebire de bine cunoscutul Forex, care are o poveste de arestări masive ale traderilor ilegali, tranzacționarea opțiunilor binare nu a avut niciodată ceva de acest gen. Prin urmare, putem deduce că acest domeniu nu e atât de transparent din cauza lipsei de control legislativ.
Tranzacționarea – e joc de noroc sau investiție?
Următoarea întrebare importantă e clasificarea acestui tip de activitate de afacere, care e înțeles diferit în diferite țări. În țările dezvoltate, tranzacționarea opțiunilor binare e calificată ca investiție și e controlată de către agențiile de conducere corespunzătoare:
- în Statele Unite, tranzacționarea opțiunilor binare e reglementată de către Agenția americană de reglementare a piețelor materiilor prime (Commodity Futures Trading Commission) și Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori (Securities și Exchange Commission);
- organismul de reglementare din Australia e Comisia australiană pentru valori mobiliare şi investiţii (The Australian Securities and Investments Commission)
- în Regatul Unit, funcțiile autorității de supraveghere sunt executate de către Autoritatea pentru Conduită Financiară (The Financial Conduct Authority);
- în Cipru, tranzacționarea opțiunilor binare e supravegheată și reglementată de către Comisia cipriotă pentru valori mobiliare și burse de valori (The Cyprus Securities and Exchange Commission).
Trebuie menționat că anumite țări Europene consideră tranzacționarea opțiunilor binare ca un fel de jocuri de noroc și, astfel, această structură nu e supusă controlului anumitor organisme speciale.
Trebuie reținut că brokerii care lucrează cu opțiunile binare trebuie să se supună unor norme speciale ale Directivei Uniunii Europene „Reglementarea piețelor și a Instrumentelor Financiare”.