Să analizăm cei mai comuni indicatori folosiți de mulți traderi pentru operațiuni de succes. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează indicatorii și domeniul în care sunt folosiți, este utilă o clasificare a acestora.
Indicatori de tendință
Aceștia sunt folosiți pentru stabilirea tendinței. Acest lucru este important, deoarece tranzacționarea cu succes înseamnă urmărirea tendinței. De exemplu, în cazul unei tendințe în scădere, tranzacționarea trebuie efectuată pe baza presupunerii că prețul va coborî și mai mult și invers. Următorii indicatori sunt folosiți pentru a înțelege tendințele actuale ale pieței:
Indicatorul Bollinger
Acesta este unul dintre cei mai vechi indicatori, care rămâne eficient până în prezent. Este afișat frecvent în graficul prețurilor, sub forma a trei linii de volatilitate. Atunci când prețul depășește linia superioară, aceasta înseamnă începutul unei tendințe de creștere. Atunci când prețul este sub linia inferioară, semnalează începutul unei tendințe de scădere. În perioada în care prețul se află în mijlocul graficului, aceasta înseamnă o piață aflată în “stagnare”. De obicei, în această situație majoritatea traderilor (cu excepția celor specializați în tranzacții pe o piață aflată în “stagnare”) nu deschid poziții și așteaptă să apară modificări.
Indicatorul MACD
Acest indicator poate fi văzut pe grafic sub două forme – ca indicator MACD și ca histogramă MACD. MACD este plasat de obicei în grafic și arată ca indicatorul Bollinger. Histograma MACD este un grafic separat, alcătuit din linii verticale de diferite lungimi, care pornesc de la o linie orizontală și indică o anumită tendință. Dacă liniile verticale sunt deasupra liniei orizontale, aceasta înseamnă o tendință aflată în creștere. Dacă liniile se află sub linia orizontală, tendința este de scădere. Lungimea liniilor semnalează puterea tendinței. Cu cât sunt mai lungi liniile, cu atât este mai puternică tendința. Acest indicator este eficient în cazul unor intervale de timp mai îndelungate și este predispus la erori atunci când este folosit pentru intervale de timp de cinci minute.
Indicatorul Ichimoku
La prima vedere, acest indicator este foarte complex dar, în același timp, este și cel mai exact. Structura indicatorului Ichimoku conține 5 linii care, atunci când sunt intersectate, furnizează diferite semnale. Cele mai populare semnale sunt “intersectările” (de aur – golden și moarte – dead), care se formează atunci când sunt intersectate liniile Tenkan și Kijun. Spațiul dintre Chinkou A și Chinkou B se numește “nor”. Mai mult, de regulă, acest indicator este construit frecvent în grafic. Prin urmare, atunci când liniile graficului corespund cu liniile indicatorului, acesta poate fi foarte relevant. Mai mult, Ichimoku este un indicator cu “auto-verificare”. Aceasta înseamnă că, dacă liniile sale multiple indică aceleași semnale, doar atunci trebuie cumpărată o anumită opțiune. De obicei, acest indicator este folosit pentru intervale de timp mai mari, principala sarcină a unui indicator de tendință fiind aceea de a clarifica tendința. Cu cât este mai puternică tendința, cu atât este mai simplu de realizat această sarcină.
Oscilatori
Acest tip de indicatori este adecvat pentru perioadele în care nu există nicio tendință predominantă pe piață. În realitate, traderii de opțiuni binare câștigă mai mult din tranzacțiile “din interiorul unui canal” decât alți traderi. De exemplu, un trader Forex se gândește întotdeauna cu câte puncte se va modifica prețul, astfel încât să poată obține profit. Această informație nu este importantă pentru un trader de opțiuni binare. Pentru a obține profit, el nu are nevoie decât să cunoască faptul că prețul se va modifica cu 2 sau 3 puncte în sus sau în jos. Exact aceasta este informația pe care o poate obține folosind oscilatori.
Stochastic
Acest indicator a fost întotdeauna foarte popular. Având în vedere că Stochastic este folosit pentru a lucra în modul “canal”, acest indicator este afișat ca un canal similar, fiind alcătuit din două linii – cea superioară și cea inferioară. Atunci când linia ondulată depășește linia superioară din grafic, aceasta înseamnă că pe piață există un “exces de cumpărare” și se așteaptă ca prețul să scadă. Atunci când linia ondulată se intersectează cu marginea inferioară, aceasta înseamnă că pe piață există un “exces de vânzare” și este mai probabil ca prețul să crească.
De reținut că cele de mai sus se aplică doar atunci când nu există nicio tendință clară pe piață. Vă recomandăm să urmăriți direcțiile indicatorului Stochastic în combinație cu indicatorii de tendință menționați mai sus.
Indicator de dinamică
Acest indicator este util de folosit într-un canal de preț. Indicatorul de dinamică poate prezice situația viitoare de pe piață și poate indica modificări viitoare în dinamica prețurilor. Indicatorul funcționează pe baza următorului principiu – acesta compară prețul actual cu prețul intervalului anterior de timp. La finalul acestei comparații, traderul poate primi semnale de la indicator. Pentru a lucra cu acest indicator, trebuie să urmăriți mișcările liniilor acestuia și direcția în care se mișcă. Dacă liniile indicatorului urcă, aceasta înseamnă că trebuie să cumpărați, iar dacă liniile coboară, trebuie să vindeți.
Indicatorul de dinamică semnalează momentul cel mai potrivit pentru a intra pe piață. Este mai profitabil să vinzi la punctul maximal și să cumperi la punctul minimal. Acest indicator amintește de Stochastic, dar majoritatea preferă indicatorul de dinamică deoarece este mai relevant și convenabil.